【網民熱話】網民投資有道年紀輕輕已達財務自由|賺夠想提早退休邊個國家好?
2021年06月12日17:00

香港雖然在「​全球最累城市」中蟬聯第一位,但在香港投資有道的年輕才俊其實也不少,網友Commodus就以「低生活水平國家提早退休討論」為題在網上討論區發問,提早退休有那個國家好選擇?

原文:

相信好多巴絲打今次股市/幣市有好大回報,可能已經達到/接近財務自由。如果想提早退休,有咩國家好選擇?

亞洲:台灣、泰國、越南?

歐美:英國、加拿大鄉郊、希臘?

網民點睇:

大政奉還:台灣宜蘭,鄉郊地方,適合養老,風景怡人。

想出台北買嘢過條雪山隧道就到,台灣去日本又近,想去日本旅行搭兩三個鐘頭機就到。

CWYR:希臘堅適合退休,樓又平 入籍又容易,生活成本就算雅典都非常容易負擔。

本土食材質素好高,Quality of life 非常唔錯,又有文化底蘊,旅遊勝地大把,唔怕悶。

利伸駐雅典工作過一段短時間 住到唔想走。

跟你學野:好多鬼佬都係去東南亞退休,泰國、馬拉、越南。

租加生活費$1000美金。

我都諗住係咁做,泰國退休簽證要50歲。

WengerBall:歐洲黎講,葡萄牙,物價低、又易入籍、又相對少歧視。

00House:非洲 做地主,起個城引外資租鋪,引人消費內循環。

The post 【網民熱話】網民投資有道年紀輕輕已達財務自由|賺夠想提早退休邊個國家好? appeared first on Capital 資本平台.

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽