30+1之後 龔嘉欣
2021年03月08日15:16

年齡,對「上了年紀」的一群來說,從來只是一組數字,不包括本月初才三十一歲的龔嘉欣。

當事人是如此闡釋的:「 紋一定多 啦!好明顯,但係自然定律 。心態上,係冇藉口再話自己細個,(轉認真Mode)要人 再讓你囉。其實三十歲 時候,我已經感覺去緊四(4字頭)囉, 緊唔知會發生 咩。

「去到呢個年紀,正常 女仔,可能已經結 婚、生 小朋友,但我暫時都未有呢個打算。」

等待愛情來臨的時候,龔嘉欣除了全程投入工作,亦不忘自我分析。「我好Tough ,好似煮 食,我 損手 話都冇乜 ,自己消毒完就繼續整。

「我好獨立 ,鍾意樣樣 自己做;唔鍾意熱鬧,匿 屋企就好開心,可以照顧我 植物、淋 花、煮 食,屋企俾我 感覺最舒服。正常人馬座唔係咁,我真係好怕嘈,好怕出去飲酒。」

不論任何年紀,+1加乜,也有過「我要的生活」的權利,開心就好。

撰文☆吳靜 攝影、錄影☆梁比利 化妝☆Henry Li 髮型☆Real Law

服裝提供☆Agnes b.、Sidefame - Atsuro Tayama 場地提供☆Bally 設計☆李浩然

忍得痛

《香港愛情故事》播出一周,因劇情貼地而成功吸Like,龔嘉欣身為主角,也有一番感受。「劇本好,加埋實景拍攝,我 代入感都好強。去時鐘酒店拍 時候,我同天宇分頭去每間房參觀,都幾新奇。

「今年對我 講,係既富挑戰性又幸運 一年,每一套劇 角色都好唔同,觀眾又會好認真去睇,仲分析番俾我聽, 一刻係最開心 。」

除了現在進行式,之前她在《殺手》的Dark Angel一角,除成了網民熱話,過程也是她最有感受的。「要兼顧打戲同文戲,係好高難度 ,我就鍾意挑戰難度,有壓力先會成長。咁難得監製覺得我可以做打女,我唔想令人失望囉,就算拍到周身傷,我好忍得痛 !點痛都唔會表露出 ,搞到 工作人員都以為我冇事,但其實我好痛 。

「拍 時候唔會諗咁多,但 家就要醫番好 後遺症,好似我右手尾指斷 筋, 家都係冇乜力;傷 脊椎,最初睇過跌打, 家就一個禮拜睇三次物理治療,中西合璧。」

話雖如此,但龔嘉欣還是全情投入工作,像訪問這天,她早上化好妝來將軍澳本刊受訪,接 便要趕到黃竹坑,接受另一個訪問,用餐時間也要強擠出來。一邊吃 本刊同事所贈的梳打餅充飢,她一邊更新個人社交平台。「 家播緊我 劇,我日日都會update,我覺得我要學識去經營social media,有時唔使開工又未係宣傳期,我都會book化妝、髮型,去影 相去post。」

我份工

經營個人社交平台,回報總是可以預期;有別於感情,就算用心經營,也未必有所收穫。龔嘉欣不諱言,曾一度戀愛大過天,入行以來只公開過一段戀情的她,自言享受單身的當下。

「細個會將愛情擺 第一位,但以前 責任冇咁大,需要考慮 又冇咁多, 家係要諗結婚 啦嘛,唔可以再玩玩 。拍拖唔難,我可以好容易去開始一段關係,但係 家我睇 ,係一生一世 嘛。

「我都會有好想要一個膊頭(依靠) 時候,我都係一個少女 ,但認識一個人,係要時間 。拍《香港愛情故事》 時候,就算拍結婚 戲,都冇令我有結婚 憧憬,我只係發覺,我真係好鍾意我份工。」

因為她的工作,令她跟陳凱琳、譚凱琪及沈卓盈,成為好姊妹組成「少婦聯盟」,即使現在只得她仍是孑然一身,她也看似樂在其中。「我都好享受照顧我朋友 BB,開心 ,見住 好朋友有自己 family,而且佢 都好好,有咩家庭聚會,都會預埋我。」

三個戶口

自言「好鍾意我份工」,但龔嘉欣去年還經營副業——在馬來西亞開港式火鍋店。「我一直都係做model、藝人,都冇做過第二份工,開火鍋店咪當係學 囉,我負責做marketing。揀 馬來西亞開,係因為之前我拍TVBI節目,成日飛去 邊。 家冇開,因為 邊每日都有千幾宗(確診), 員工一日有兩餐都 公司食,會除低口罩,樓面同廚房人多,其實都係危險 。」

疫情令她的生意暫停,但幸好她早已養成一個好習慣,故並無經濟煩惱。「長輩教落,女仔一定要儲錢,咁就唔使理第時 另一半有冇錢。所以由我十六歲做model 時候開始,就開 三個戶口,一有錢 ,我就將收入斬開三份入落去,比率梗係唔一樣啦!有一個永遠唔郁做定期 ,一個就係流動資金,一個係 流動資金用晒 時候back-up 。」

理財有道,令龔嘉欣早前榮升業主,獨居位於將軍澳的五百多呎單位。「首置可以按好高 嘛,揀 度因為近返工。層樓我唔係用 投資,而係真係想有個安樂窩,咁就唔使煩,唔使再搬屋,我就可以專心做 ,都可以當嫁妝 。哈哈!」

炆蘿蔔?

龔嘉欣愛下廚,最拿手的菜式,並非單一道菜,而是:「三 一湯!」說時毫無懸念。

「我好鍾意花心思,去令每道菜 顏色配搭同質地都唔一樣,如果我煮魚香茄子,另外兩個菜我就會煮乾少少 ,咁食得開心 ,又有得撈 飯,我會諗好多 。」

諗得多的她,要選一道菜式形容自己,也諗得很多很多。「我覺得係要炆 ,因為我唔係一個咁容易去打開自己 人。」兩分鐘後,她補充:「我覺得呢味 首先要炒 ,跟住先再炆 」

好啦!給她一點時間去再諗多 ,她說:「炆蘿蔔?愈炆愈入味 嘛!但蘿蔔唔使爆炒喎,再諗過先。你呢?你覺得我係咩菜呀?」

傻豬 ,我知又怎會問你呢?

俾 信心!炆蘿蔔也不錯。人生,要花時間歷練,有閱歷才算圓滿。

▲《殺手》中的Dark Angel,令她全身添了不少傷患,但她表示付出是值得的。

▲今年龔嘉欣(左二)有四套作品播出,除了左邊兩劇,跟即將播映的《堅離地愛堅離地》,還有她首嘗當反派的《大醬園》,劇集拍攝時,還傳出她跟朱晨麗(左一)不和的消息。

▲▲自言在新劇《香港愛情故事》中豁出去,龔嘉欣跟拍檔羅天宇於拍攝時鐘酒店戲份時,還順便實地參觀,寓工作於娛樂。

▲一六年成為「最佳女配角」,令她的演技,首獲肯定。

▲月初度過三十一歲生日,她以性感內衣照,自我慶祝一番。

▲上周新劇首播,她跟好姊妹陳凱琳、譚凱琪一齊觀賞,之後更於社交平台開Live。

▲去年她於馬來西亞開港式火鍋店,有指為當地富二代打本讓她當老闆娘,惟擔任生招牌的她已立即否認。

▲因雙親要打理位於內地的塑膠廠,小時候的她(前排中),與胞兄隨祖父母生活,只於周末才到內地探父母。

▲龔嘉欣喜愛下廚,最愛整中菜,三 一湯更是其看家本領,看她拿起菜刀的功架,睇埋片,是姿勢和實際俱備。

▲由拍劇而跟沈卓盈、譚凱琪及陳凱琳(左至右二)結成「少婦聯盟」,看 好姊妹紛紛成人妻、人母,龔嘉欣則樂得當保母,為姊妹們的子女「侍寢」。

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽