開個唱慶入行40年 張偉文率先晒萬珠戰衣
2019年11月08日12:04

現年六十六歲的「靚聲王」張偉文,早前因腰患,這兩年間做了兩次腰椎的大手術,現時靠電動輪椅代步,可惜今年初因再次跌倒,瘀血位於頸椎深處,結果又再做手術,後頸留下一條五吋長的疤痕。

雖然身體屢出問題,幸靚聲保得住。適逢今年是張偉文入行四十周年,故他下月將於伊館舉行三場《離別的叮嚀演唱會》。個唱在即,除了忙於練歌之外,他日前更親身到時裝設計師的工作室,為度身訂造的戰衣試身。當中一件用上過萬塊珠片釘製而成的褸,閃爍耀眼,相信到時定必閃爆會場!

撰文☆娛樂組 攝影☆蔡豪 場地☆?狄高國際貿易公司 設計☆吳展滔

明年再開

「靚聲王」張偉文經歷腰椎手術後,加上糖尿病影響,現時雙腳乏力,不能長時間站立及走動,需要用電動輪椅代步。幸好其性格樂觀,而今年是他入行四十周年,故決定舉辦演唱會紀念這個大日子,難怪狀態也火速回復。

日前,張偉文在三名工作人員陪同下,到訪時裝設計師方俊位於?枝角的工作室,試穿度身訂造的戰衣;而他總共做了五件,費用逾六位數字。其中一件褸用了五種布縫製而成,同時又鑲上過萬粒的Swarovski水晶石,立體感十足;另一件褸,則由過萬塊的珠片釘製而成,閃爍耀眼。張偉文對戰衣十分滿意,一度企起身試穿;不過,因腰痛及腳麻痺,僅企了幾分鐘便需要坐下。當天心情大好的他,在場內見到五花八門的配飾,也落手為其餘的戰衣配襯一下。

對於個唱詳情,他透露︰「我會唱近三十首歌,嘉賓有區瑞強、呂珊等。由於伊館個台好高,我都驚,始終唱歌用力,怕企唔穩,所以訂?張圓?,我到時坐?度,三百六十度見晒所有觀眾,仲會安排同觀眾握手。(想唔想再開演唱會?)睇今年狀態,若果?fans夠癲,出年再開囉!」

女友要有胸

早前,他曾自爆有過四段情,當中初戀女友懷孕後更不辭而別,對於昔日的相片及定情信物,張偉文坦言︰「人?結?婚,仲拎呢??出?咁寸咩?總之以前?感情事,都係輸?自己唔夠溫馨啦!試過以前拍拖,個女仔想睇戲但冇講,我話:『你出聲?嘛!我睇又得?唔睇又得?睇?睇咩戲囉!』結果我冇出現。其實,我擇偶要求都係女仔要有胸、有籮、細腰、女人聲,我覺得揀女要似女人囉。我太清楚自己要乜??但當時經濟唔好,講咩愛情!」

曾經在深圳獨居的張偉文,為身體健康?想,現時已搬回香港的護老院,方便廿四小時有人照顧。而在院舍內,他見盡人生百態,「?鄰居好嘈,好似有個腦退化?阿伯,成日用福建話叫我打畀佢個女,我幫佢打,但打唔通。當中又有對夫婦認得我,仲叫我幫佢?買飛添。待個唱完成後,都係想自住,始終自由慣?。未諗定住香港或深圳;不過,深圳?生活費平過香港一半。」當日試衫後,他又趕到商台做訪問,雖然工作緊接,但身體應付自如,愈做愈起勁!

張偉文今年初跌倒,後頸經手術清除瘀血,初時有短暫性失憶問題。不過,他當日睇了一兩遍〈簾捲西風〉的歌詞後,即瑯瑯上口,記性無礙。

入行四十年的張偉文,下月將在伊館舉行三場個唱,他急不及待率先穿起個唱的戰衣,並大擺甫士給記者拍照。

▲個唱在即,張偉文並沒有戒口,心情靚靚的他,還大快朵頤吃煎炸食物。

▲他特登訂了這張旋轉?,於演唱時,可作三百六十度轉動,方便與不同位置的觀眾交流。

▲時裝設計師方俊跟張偉文合作無間,當天他就親自為張偉文講解歌衫的設計及用料。

▲因為雙腳乏力,他企了幾分鐘後,便要坐下休息。

▲靚衫當前,張偉文嘗試企起身試穿,設計師及工作人員見狀,立即上前幫忙。

▲由於行動不便,張偉文當日離開時,由一名男性朋友及一個工作人員護航,兩人小心照顧他上落電動輸椅。

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽