有Heart雙嘉
2019年06月19日18:37

做每件事,都要全情投入,先對得起自己。最近「耀榮」同門?「雙嘉」:傅珮嘉(Maggie)同張紋嘉(Crystal),先後推出單曲新作,佢?同樣花盡心思,全力以赴。

今次「Paco巨星飯堂」,我就請?「雙嘉」,去到位於銅鑼灣?「鐵板燒雪舟」,品嘗聞名世界?飛驒牛,細說佢??音樂路同人生路上?新動向。

化妝☆Circle Cheung(ndnco.co) (張紋嘉)、Mabel Ng(傅珮嘉)

髮型☆Carmen Ngai @ JamieLeeHair(張紋嘉)、Issac @ HAiR(傅珮嘉)

服裝提供☆toutacoup(傅珮嘉) 協力☆吳靜 攝影☆蔡豪 設計☆周健民

各有新作

Maggie??推出新歌〈靜音模式〉,今次佢仲親自填詞,寫當一段關係去到要啟動「靜音模式」?時候,到底該如何抉擇。「??家人人都有手機,機不離手之餘,資訊仲好發達,惟有開靜音模式先會有一時清靜,我將呢種矛盾同掙扎,代入歌裏面,比喻情侶關係?拖拉同無奈。」

將生活寫入作品,並不代表Maggie?真實生活,雖然佢已為幸福媽咪,但講到一九年?大計,除兼顧家庭,佢透露今年將會舉辦自己?音樂會,仲已經選好了二十首左右?歌曲,與樂迷分享。「我希望能夠令現場樂迷感受到大家與歌曲?連結,尋找當中?共鳴。」

另一邊廂,Crystal加盟新公司後,推出?第一首新歌〈獨立單位〉。新作?MV由作曲人李拾壹,同新晉導演Gary一齊構思同拍攝,當中有幕生日派對場面,需要搵唔少朋友拍攝,人緣好?Crystal一開口話需要幫手,佢?真實好友即刻悉數撐場。

「拍攝?日,係Maggie舉行迷你音樂會?同一日,佢完成工作之後,仲特登抽時間?探班,仲陪我一齊拍,拍完又同我食消夜傾偈。」

追夢媽媽

Maggie一直冇放棄唱歌,只係將陣營轉移至台灣。一四年留台發展時,改名為傅又宣,佢去年簽約新公司,就全面回歸香港。??家囝囝已經八歲,佢既要湊仔,又幫老公手打理麵店,同時為歌唱事業努力,身兼「三份工」,但佢話??家?狀態同心態,都處於最佳狀態。

「老公會幫手湊小朋友,有時我?最辛苦同最??時候,聽番自己?歌,就唔捨得唔繼續唱!要得到香港人?歡心唔容易,但可以做?我都盡力做,做得好就當係Bonus,??家我冇太大?得失心。

「以前我比較負面同悲觀,唱?都係慘歌多,個人多愁善感又唔鍾意笑,所以好多人成日以為我黑面。老公同囝囝改變?我好多,人生可以好開心、簡單。而且我覺得身教緊要,小朋友會學習父母,所以自己要做個好榜樣。」

Maggie同老公經營台食餐廳「三星台菜食堂(Tristar Kitchen)」,但佢自稱「無飯主婦」,「我老公係高手,相比之下我差太多。佢連切肉?紋理都研究埋,我就只係知道好食同唔好食?咋。」

重新出發

而Crystal就講到新歌〈獨立單位〉,「呢首歌係一個獨居?故事,入面90%都係我?故事。歌詞講到一個人?茶几食飯、?衫可以周圍放,其實?個真係我。」

Crystal九年前開始獨居,佢形容當年係一時衝動:「?陣因為工作時間長,唔方便同屋企人住,期間我都有試過同居生活,但最後係分手收場。?刻好唔開心,於是就『我要改變生活!我要自強!』完全冇諗過水電煤、日常開支??問題,其實係好大鑊。」

鐵板燒雪舟

地址:銅鑼灣開平道1號Cubus 8樓

電話:25760880

Crystal同Maggie都有一把好聲音,二人現為同門,除?各自已推出?新作,日後定必有更多?合作機會。

▲我帶「雙嘉」去到位於銅鑼灣?「鐵板燒雪舟」,品嘗特色鐵板燒,細說佢??新動向。

▼▲今次我同兩位嘉賓品嘗?,分別係商務午膳($628/位)、雪舟鐵板燒午餐及日本鐵板燒午餐(價格隨組合變化而有不同,詳情請向餐廳查詢)。當中包括時令刺身及前菜。

▲帶子及大蝦,鮮味無窮。

▲▲除為自己?歌曲拍攝MV(上圖),Maggie亦有去Crystal新歌MV?拍攝現場探班,力撐師妹。

▲Maggie不時?IG上載同囝囝Jasper?生活點滴,溫情洋溢。

▲早前Maggie一家去日本度過白色假期,不忘放閃。

雖然身兼三職,但Maggie仍神采飛揚。

▲法國產鴨肝,配上蘋果,入口毫無膩感。

▲南非產鮑魚,夠晒鮮甜。

除?有新?音樂作品,Crystal都有參與其他演出,佢早前在黃秋生、惠英紅主演?《心冤》中,亦有所發揮。

▲日本黑豚扒,肉質鮮美。

▲九州地雞,嫩滑多汁。

▲飛驒牛西冷,入口即溶。

▲?Crystal拍攝新歌MV期間,佢唔少真朋友都現身,為生日派對一幕客串。

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽