兄弟飯團
2019年03月19日15:46

民以食為天,你話幾好兄弟,美食當前,自然令兄弟幫更好感情!今次「Paco巨星飯堂」,就請?TVB節目《兄弟幫》監製謝英偉(Kent),率領佢?兄弟姊妹:陳國峰(Penny)、謝東閔(Brian)同鄧以婷(Irina),?自己?主場「星Club食堂」,暢談2019年?新動向。

我一向支持隱世小店,2019年?第一期,我就品嘗一下Kent糅合港式、日式?食材同烹調方式,炮製獨有?美食。

協力☆吳靜 攝影☆梁比利 設計☆周健民

精采十年

Kent為TVB炮製《廣州闖蕩》、《搵食飯團》同《兄弟幫》等有特色?綜藝節目,除咗為新一代演藝人提供磨練?機會,Kent都對美食充滿誠意。

「之前都有同Penny,加埋一?朋友開拉麵店,而呢間餐廳提供?菜式,就再廣泛?,串燒、飯麵都有,每個菜式我都想有少少fusion色彩,特別係個金蠔拉麵,我專程?流浮山入?高質素?金蠔,100%香港製造,夾埋拉麵?效果好好,亦都令人記得流浮山。」

Kent設計菜式?配搭,好似佢製作節目一樣咁用心,佢其中一個作品《兄弟幫》,?2018年就慶祝過十周年,成為另一長壽節目。「十周年?時候,我就搵番第一代?主持人,阿Bob、MC Jin(歐陽靖)同William(陳偉霆)拍?個紀念特集。佢?&#134513家都係大忙人,可以抽到時間出?已經好難得。踏入2019年,我就梗係希望觀眾繼續支持,令節目可以再長壽?。」

現役《兄弟幫》主持之一Penny,早前就同其他「兄弟」,為節目準備?特別?禮物。「我?搞掂就會公開俾大家,呢個project講就講?好耐,但係因為各有各忙,一直都未實踐,??早排我?終於都夾到時間,於是就真係聚埋做番??。」

有Heart音功

一個節目播足十年,當然係難得,而Penny入行十年,都係難能可貴?。為?呢個別具意義?紀念日子,佢特別自資舉行音樂會。「我同Brian都係《超級巨聲》出身,不過咁多年?都比較少做同音樂有關??,雖然做主持、拍劇都令我?發揮到其他?才能,但係我對音樂?心,仍然冇變過,所以我想借音樂會,去話俾大家知,我仲係好鍾意唱歌。

「期我都?埋??!4月?麥花臣!雖然&#134513家仲?初步階段,但我已經mark緊?好兄弟?期,Brian、坤哥呢?一定唔少得,仲有好多仲夾緊期,到時要佢?同我一齊jam歌!」

哈哈哈!聽到Penny點名,Brian即刻話:「一定將個期留番俾你!」

雙線發展

而近排以《電競王》見觀眾?Brian,??先拍完重頭劇《殺手》,同兩大視帝黎耀祥、陳豪合作。「八年前??入行?時候,我就係同祥哥合作,每次同佢合作,佢都教到我好多嘢。而且我?呢套劇入面,要應付好多動作場面,對我?講係一個大挑戰。

「2019年我就希望觀眾繼續支持《電競王》,仲有我有份演出?其他劇集,今年都會陸續見街。」

至於萬綠叢中?Irina,係《搵食飯團》?現役團員,佢表示:「主持?呢個節目之後,我對美食?概念都唔同?,好多人覺得美食會好貴,但其實有唔少都好似呢間餐廳咁,既貼地又有質素,我希望?新一年,介紹更多呢類型?餐廳俾觀眾!」

星Club食堂

地址:深水?福榮街218號美居中心地下64號舖

電話:39967474、98533166(WhatsApp)

監製Kent(右二)製作唔少同美食有關?節目,而Brian、Penny同Irina(左至右)都主持過佢?作品,四位都自稱以食為先,見到佢?就一定有食神。

▲今次我去到Kent?主場「星Club食堂」,品嘗集港、日特色?美食。

▲星Club豬仔骨($58/件),外脆內juicy。

▲▲流浮山金蠔湯麵($68),係Kent特別引入流浮山金蠔去炮製,飯?當日我仲試埋香煎金蠔,相當鮮香。

▲▲去年「十歲」?節目,難得地搵齊第一代主持,拍攝特備紀念集。

▲Penny不時?IG晒天倫樂,佢?囝囝「峰之子」萌爆,更加吸Like。

即將於四月舉行首次個人音樂會?Penny,不忘?Kent要支持一下。

▲Brian(右)係「電玩王子」,熱愛打機?佢,去年仲獲邀去玩《FIFA2019》,最近佢有份主持?《電競王》,寓工作於娛樂。

▲西京銀鱈魚($88/件),香滑味美。

▲星Club厚切牛舌($55/4件),將牛舌厚切,令口感更rich。

▲金菇牛肉卷($32、前)同豚肉芝士露筍卷($32、後),互相輝映。

踏入2019年,Brian將?劇集中,向觀眾展現唔同面貌;Irina就會主力主持美食節目,累積經驗。

▲豬軟骨定食($48),豬軟骨炆得入味,令人回味。

▲燒芝士年糕($30),煙??年糕包住流心芝士,外脆內軟。

▲《殺手》係今年?重頭劇,Brian?劇中戲份僅次於黎耀祥同陳豪,潛力無窮。

▲因為主持節目,令Irina無論去到邊都特別留意當地美食。

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽