四哥嫌兒子醜 霆鋒:似你囉!
2019年01月01日03:00
霆鋒請來父親謝賢及契媽汪阿姐,現身《鋒味》助陣。

【星島日報報道】謝霆鋒的節目《鋒味》第五集早前於順德拍攝,霆鋒透過炮製美食回饋當地著名的「順德自梳女」。他為求做出經典又簡單的廣東味道,特別請來爸爸謝賢(四哥)及契媽汪明荃(阿姐)遠道前往助陣。當霆鋒為爸爸和契媽「煮飯仔」期間,兩父子不時互窒對方,場面爆笑。

席間四哥和汪阿姐講起當年二人合拍劇集《千王之王》時,適逢霆鋒出世,四哥憶述當時接到電話後,立刻除低戲服撲往醫院,坦言當日心情好奇又激動。他笑言第一眼見到霆鋒時竟然衝口而出:「咁醜嘅!」在旁聽爸爸講「故仔」的霆鋒不甘示弱地回應:「似你囉!」霆鋒又爆四哥為有型戴黑超,其實甚麼都看不到,四哥即謂:「我係唔想睇到你……」

此外,霆鋒亦與節目中另一位嘉賓、內地著名演員張一山食勻正宗順德美食,包括順德名菜陳村粉。之後二人去廚師學校練習拋鑊,挑戰一分鐘拋120次,又去農場徒手捉雞,霆鋒使出渾身解數「一堵,二攔,三扣」終於捉到雞,笑料百出。

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽