當我想起你
2018年09月19日17:30

已離開?故友,並非真正離開,而係會活於我??心中,永遠不老。?緊?9月7日,係我?伯樂、戰友Danny陳百強?六十歲冥壽,即使佢已離開近廿五載,我都會不時想起佢。

林姍姍同資深傳媒人倪秉郎,都係Danny生前?好友,?呢個特別?日子,我帶兩位去到位於灣仔?「Palco Ristorante」,品嘗特色?法國菜,細說與Danny?點滴。

錄音小秘密

?我??眼中,Danny係好獨特?,即使係好簡單?一個唱片封面,一個水池做背景,佢戴住Ray-Ban太陽眼鏡、?住背心,嘩!已經型到爆!

姍姍大表贊同:「係?!佢有好幾個封面都好厲害,即係?唐裝衫、黑白色。佢有佢?諗法,無端端諗到一個封面出?。由美感至對音樂?敏感度,成件事都係好有畫面?。」

郎少就話:「我諗Danny特別?地方,好似氣質,好難搵到相似?人。我?&#134513家多數見到?,都係普通人、普通歌星,佢?好貼地,但就冇??種優雅,甚至少少尊貴?感覺。

「睇?Danny揀衫、揀顏色,就發現佢鍾意一種好特別?紫色,係一種混?淺紅色加淺藍色?紫,真係唔係咁多人可以carry到。」

身為粉絲,姍姍贊成以外,都不忘「炫耀」:「我就好幸運,有Paco代陳百強送?〈戀愛預告〉俾我,亦都幸運地因而同Danny變得熟絡。我好記得佢把聲好溫柔,我好鍾意同佢講電話?。

「我記得錄呢首歌?時,Paco同Danny都同我講,要點樣imagine首歌點唱。佢好似有同我講過,最好要諗一個目標,要諗一個自己鍾意?環境。佢又話諗個顏色都得,鍾意瞇埋眼就瞇埋眼唱。我問過佢錄歌?時有冇瞇埋眼,同可唔可以去睇佢錄音,但佢拒絕我囉。」

Danny鍾意熄燈咁錄音,話咁樣至有mood。講錄音就令我諗起八三年?〈脈搏奔流〉 ,?時我都未飲酒,我最記得?尖沙咀錄音,但個feel佢一路都入唔到,因為隻歌係好emotion?嘛,咁一路都錄唔到,跟住佢話:「Paco,幫我落去買支白蘭地。」我?時仲心諗,做咩無端端買支白蘭地,又唔識買咩白蘭地,咁就買?細支裝,好彩樓下就有得賣。飲完之後,佢即刻感情豐富又澎湃,湧晒出?,真係脈搏奔流!

天生極敏感

郎少繼續回味:「我?話Danny鍾意個mood、感覺,感覺一到,佢就會『出到?』。」

姍姍問:「咁佢係咪算係好敏感?歌手?我覺得佢特別sensitive。」

?同我合作?過程中,有一次係我永遠都好難忘,?時錄緊《偏偏喜歡你》隻碟?其中一首歌〈盼望的緣份〉。?時我真係好俾心機去做mixing,點知一晚凌晨三點幾四點,Danny打去我屋企喎,我?到矇矇矓矓,聽到佢話:「你耳仔係咪有問題?」

我聽到之後,直情醒?問佢咩事,佢就話首歌個speed直情慢晒!我就話冇可能啦,完全??晒頭。我估?時佢飲?酒,興奮得滯聽?就慢?,咁我梗係第二朝即刻返去聽,話晒都係我?代表作之一,係冇可能慢??!

姍姍即刻回應:「我都要同你講個後話,Danny都有同我講呢件事。?時黑膠碟出?,佢問我會播邊首歌,我就話我首首都播,佢特登叫我聽〈盼望的緣份〉,又問我有冇覺得慢?。

「我同Paco一樣好疑惑,因為我唔覺得有慢到,Danny就話:『有機會我會拎出?再mix過、再錄過,唔會係咁?speed?!』我覺得係因為佢?敏感度好高,一件事佢frame?係咁就係咁,唔會改變?,佢就係有咁樣堅持?美麗畫面囉。」

郎少有另一個故事分享:「我有一次去飲完?之後,去?Danny屋企繼續飲,我去?toilet,一擰轉面就見到洗手間門?背面,有一張好大?豹海報。豹係好高傲?動物,外表好靚?、身形好特別,而且好敏感,又走得快,?種感覺令我覺得Danny?生命,好活好sensitive,佢好關注周圍環境發生?事,亦好注重感覺。」

西洋化口味

味覺係另一種感覺,食?我唔特別推介,今次舊友相聚,就講Danny?口味啦,我記得佢鍾意飲香檳,同埋食西餐。

姍姍話:「我冇記錯佢鍾意食海鮮?(Paco:「係,西餐。」)佢好鍾意歐洲、西化、英倫。」

郎少即接上:「又會飛?外國去睇服裝展。」姍姍又表示:「冇錯呀!跟住佢又話俾我知,冬天唔一定?冬天衫,夏天一定要?夏天衫咩?佢教我話:『件衫靚,可以?舞台度表演出?咁咪得囉,?觀眾咁遠,唔通會走過?,摸你件衫係咩質地咩?靚?嘛,你係要俾到美感人?睇?嘛。買衫保暖就要講質地,但係舞台表演,就要講個美感。』到&#134513家我都仲記得。」

?呀!?舞台上,Danny係王者!姍姍再補充:「我係好fans心態,即係偶像鍾意?咩,我就會跟住鍾意?咩。例如Danny鍾意粉紅色,我鍾意粉紫色,都會話我鍾意粉紅色;知佢鍾意食海鮮,?時好似係龍蝦,咁我都話要食,但我?時其實唔知道龍蝦係咩??,哈哈!

「我?時同Paco一樣,對酒係零知識,可能係近呢十年八年先認識,但可惜?係,當我認識?時候,佢已經唔係我身邊。有時我?度諗,點解我咁幸運地有Paco、有華納唱片公司?隊伍、又有兩首同陳百強一齊合唱?hit歌。因為有時?街度,有?同我差唔多歲數?人都會走?同我講:『我細個都會唱你?〈再見Puppy Love〉?!』我覺得好榮幸,可能係同Danny有?宿世?前緣,希望今世可以儲到?緣份到下一世啦!」

Palco Ristorante

地址:灣仔盧押道23號The Phoenix 2樓

電話:26188383、68932926

今年係Danny?「六十大壽」,除咗有我同姍姍、郎少細說當年,環球唱片仲集合唔同世代?歌手,重新演繹Danny?名曲,集結成大碟《環球高歌陳百強》。

▲我帶兩位嘉賓,去到位於灣仔?「Palco Ristorante」,品嘗特色?法國菜,一齊細說與Danny?點滴。

▲吞拿魚他他魚子醬牛油果墨魚汁脆片($188),層次感豐富。

▲岩手縣彩虹元貝配酸甜沙冰($208),?晒炎炎夏日降溫之用。

▲我所講?唱片封面,就係《百強84》,構圖同主角一樣完美。

▲雖然Danny為姍姍作曲同二人合唱,係我一手促成,但係以我認識?Danny,佢一定係欣賞姍姍,先會為佢作曲,亦因而成就?佢??友誼。

姍姍以Danny粉絲自居,時至今日依然記得偶像?喜好,而且一講起就再變身少女,相當專一。

▲燒貴妃蚌伴陳醋松子仁汁($138),汁醬更能帶出貴妃蚌?鮮美。

▲有機西洋菜濃湯伴扇貝薄片($158),濃湯以有機西洋菜鮮打而成,令人回味。

▲燒法國生蠔海膽西西里海水意粉($498),以經處理?西西里海水炮製,係真正?海洋鮮味。

▲澳洲羊架($338),外香脆內juicy。

▲紀念碟之外,9月9號仲會舉行《環球高歌陳百強演唱會》,關淑怡、劉美君同盧冠廷(左一、二及右一)都有份參與演唱。門票?「The Club」以積分換領,CSL Mobile市場營銷總裁暨The Club行政總裁林國誠(右二)於記者會當日,都有現身支持。

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽