宜聽而Sing
2018年05月15日18:01

女士們要選一把?聽?聲音,相信當中一定會有趙學而?位置,多年?學而唱盡女人心,有一定?知音人。?緊4月尾,入行近三十年?佢將首次踏上紅館舞台,?呢個歌手?dream stage,舉行首次個人演唱會,以歌會有心人。

今次「Paco巨星飯堂」,我就帶學而去到位於尖沙咀?「King Ludwig Beerhall」,品嘗傳統?德國菜式,細說佢?興奮心情。

協力☆吳靜 攝影☆梁比利 設計☆黎志堅

?Timing

今次?紅館演唱會,學而認為timing??好,俾佢將過往幾十年累積?經驗同感受,?舞台上展現出?,佢仲預告,?個唱上齋賣靚聲,唱出女人心聲。「我係一個唔識跳舞?人,個唱唔會載歌載舞開party咁,反而係不停唱我?感性慢歌,女人對生活或感情睇法?歌,同Fans?個集體回憶!」

對於等足廿四年之久先踏上紅館舞台,學而表示:「其實早??八年推出HiFi碟?時候,已經有人邀請過我?紅館開演唱會,但我覺得自己未夠狀態就推?。直至今年,我覺得自己心態輕鬆?好多,又了解觀眾心目中?趙學而係點,就覺得係時候?。」

八八年參加新秀出身,學而演繹過無數「好女人情歌」,如〈每隔兩秒〉、〈尋開心〉、〈自欺欺人〉、〈我恨我是女人〉等,其中同王傑合唱?〈誰明浪子心〉,仲係K歌金曲。雖然之後佢主力演戲,但係對唱歌,學而仍然係有團火,所以?八年先會自資推出HiFi碟。

「入行咁多年,我從來無欲望上紅館,所有?都處之泰然,因為我心態上未ready去做,始終太耐無唱歌。其實好多謝主辦商,佢?由?八年開始搵我,直至一六年我?九展舉行?《我趙學而演唱會》後,反應好好,網民又幫我集氣,推我上紅館,主辦商就即刻幫我入紙申請檔期,結果等?一年才批。」

入行近三十年?學而,闊別樂壇多年,今年終於踏上了歌手夢寐以求?紅館舞台,於4月28日舉行首個紅館個人演唱會《趙學而Right On Time演唱會2018》。

▲?八年曾獲邀於紅館開個唱,但當時學而認為自己未準備好而推卻,十年過後,佢覺得?timing,連演唱會都以「Right On Time」作主題。

▲學而?一六年舉行?演唱會,獲好友如靚靚等,親身撐場。

▲我帶學而去到位於尖沙咀?「King Ludwig Beerhall」,品嘗傳統?德國菜式,細說佢終於踏上紅館舞台?興奮心情。

▲巴伐利亞煙燻肉拼盤伴德國芝士($185、二至三位用),拼盤分別有三款由德國入口?煙燻肉、火腿及芝士,鹹香濃淡兼備,用作佐酒或配麵包?不二之選。

▲火腿扒及煎蛋配薯餅($140),將生薯仔刨成絲製成,薯餅兩面以慢火煎至香脆。配上煎蛋和火腿扒,更添滿足感。

▲羅文生菜及火箭菜沙律配薄雞片伴吞拿魚醬及香草汁($155),是新鮮又清新之選,醬汁軟滑帶少許鹹香,更添滋味。

會知音

人生首個紅館騷,對把聲勁有要求?學而,自然搵?重量級班底support,「音樂總監我就搵?同我合作過Hi-Fi碟?何秉舜,佢好熟悉我?歌,編曲上容易?處理。服裝就係Tang Lai,監製係阿Mark(雷頌德),上年我?澳門開騷,都係阿Mark做我?監製。個唱上我唔會勁歌熱舞,但會專心練好?把聲唱歌。

「我有好多感性慢歌,講女人對生活或感情?睇法,由〈每隔兩秒〉到〈輸給戀愛的女人〉,好似講緊一個女人?成長咁,所以?歌曲編排上,會打動到少女、中女等唔同年齡層,有共鳴之餘亦可以同Fans?個集體回憶!」

關於演唱會?rundown,學而就話仍在研究中,唯一可以透露?,就係將會有一些sidetrack歌,同埋會唱別人的歌。「你都知啦,趙學而曾經有一個朵(稱號)叫做『翻唱王』。我??出道時,當時有?當紅女歌手做人態度令我好欣賞,趁住今次個唱我揀了林憶蓮、關淑怡和王靖雯(王菲)?歌,大膽挑戰?。」

至於外界最期待?嘉賓名單,佢就話尚在考慮中。「如果今次有嘉賓,我就希望會係特別?,搵一?同我?音樂上面有合作過?,希望佢?唔會托我手?啦!」

本身已有「小骨女」之稱,學而表示無需為演唱會收身,只需要做運動去保持線條美便可。

▲特色德國珍寶黑森林蛋糕($95),蛋糕非常鬆化,朱古力味濃郁,加入新鮮櫻桃及軟滑?忌廉,帶有少許酒味,甜品迷絕不能錯過。

▲焗德國式蘋果卷伴吉士汁($95),外層軟滑,內裏為以玉桂同煮?切粒蘋果。淋上暖暖?香草吉士醬,果味豐富又帶微甜微酸?風味。

▲紐倫堡慕尼黑金裝豬肉腸及時令德國腸配酸椰菜及燒薯、薯仔沙律($280、二至三位用),腸迷至愛,一定要送啤酒!

▲芝士麵糰配露筍($120),以三種芝士調製而成,芝士味層次十分香濃!

▲脆皮燒豬肘配酸椰菜及薯仔($225、一至二位用),正宗德國美食,外皮以啤酒醃過後原塊燒,帶有啤酒?餘香,但肉質又保持嫩滑多汁。

▲同建築師老公 Alan經常外遊,學而話最愛熱帶國度如泰國,佢都不時上載遊記,跟網友分享。

要增磅

形象上,學而提到九十年代出道時,已試過性感造型,今次踏上紅館,戰衣會係華麗中不失性感。「老公唔會控制我,一人做事一人當,性感對於我?講唔係大問題,最大難題係我太瘦,因為?得唔好,成日失眠,搞到咁多年?食極唔肥。尤其係早年情緒病好番,停?食安眠藥後,晚晚諗?好難入睡,??家除?去旅行relax??得好,其餘時間都無覺好?,可能精神壓力太大啦!

「為?個唱,我要好努力增肥,??家我每日食六、七餐,除??覺,無時無刻我都?度食?咁滯。而且我唔使戒口,辣?、煎炸同肥膩?乜都食,粥粉麵飯我最歡喜,希望到時大家睇到我呢個小骨女露腿、騷膊?時候都靚?啦!」

一一年跟拍拖多年?建築師男友Alan結婚,食量驚人?蘇太,大爆同丈夫?飲食習慣南轅北轍。「老公?思想同胃口好西化,佢鍾意西餐;我就鍾意食菜、魚、蛋等中餐,兩公婆同?食飯,可以係佢食牛扒;我食蒸魚。平日湯水我負責,至於pasta、西餐??,就老公搞掂。」

▲▲學而精於煮中國菜,?農曆新年期間,佢都一展身手,宴請親朋。

King Ludwig Beerhall

地址:尖沙咀港鐵尖東站32號舖

電話:23113016

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽