【有洋蔥】伍家謙當年報錯賽果 伍晃榮打畀佢爸爸:請得你個仔實睇住佢
2017年04月18日07:00

「波係圓嘅」呢句說話,相信大家都仲好記得,講出呢句「金句」嘅,就係2008年病逝嘅前資深體育新聞主播伍晃榮。而由伍晃榮一手帶入行、人稱「體育王子」嘅前無綫電視新聞部體育組首席記者伍家謙,就曾經講過伍晃榮將佢當成「半邊仔」。

呢日伍家謙喺facebook悼念恩師,話自己整理舊照片時,記起佢同伍晃榮嘅一段往事:「那些年 - 約十三、四年前吧,才畢業不久,初出茅廬,工作大意粗疏;報道球賽,竟把勝負對調,A贏B寫成B贏A,屬極嚴重失誤。新聞播出街後,枱頭電話響過不停:朋友、行家、觀眾,接連來電指犯下大錯。自己邊急忙往剪片房改正,另一方面則嚇至雙腳發軟,暗忖:死喇呢次,衰鑊咁甘嘅。」

伍家謙話因為當日伍晃榮放假,自己就以行刑嘅心情等待發落:「平常犯些小錯都鏟到我上天花板,何況呢次咁大單?」不過,最後伍晃榮聽完佢講番件事後,只係「嗯」咗一句,就走入『老細』間房:「這樣一來,我仲驚:即係點呢?死喇死喇死喇我……不一會,他走出房間了。劈頭第一句:『你介唔介意畀你爸爸個電話號碼我呀?』

俾完電話號碼,伍家謙幾乎想喊出嚟,但冇耐就收到爸爸電話:「你阿頭真係好好呀!你阿頭真係好好呀!佢打畀我,話知道你一定好驚,所以實會搵屋企人訴苦......佢話叫你唔駛驚呀,仲叫埋我唔駛擔心你。佢同我講:我請得佢返嚟,一定同你睇住佢㗎!」、「之後陸續有同事跟我說:喂!阿盲頭先親自入老細房幫你解畫喎,你巴閉呀你!」

伍家謙話,相信講到呢度,就解釋到點解佢咁敬重伍晃榮:「這種,叫Tough Love;年少輕狂,總有不服氣的時候,但沒多久就摸熟他的脾性,懂得珍惜被他罵的時候。幾年之後跟他打邊爐喝啤酒,舊事重提,他哈哈大笑:『唔係咁你邊識驚呀!』」

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽