【專訪】撞啱DSE!衛蘭新歌鼓勵大家追夢 慶幸自己唔識睇中文?
2018年04月23日10:54

如看不到請到YouKu

衛蘭最近推出新歌《生涯規劃》,過往唱出不少情歌的她直言今次新歌為年輕人帶來正面能量,鼓勵大家不要放棄,不要因夢想破滅而感到絕望!

衛蘭:不要因他人的目光而停止追夢

衛蘭直言有別於以往的抒情歌,很喜歡其新歌《生涯規劃》帶出的正面訊息,鼓勵大家不要因其他人的目光而停止自己想做的事,或者追求夢想:「因為近年發現好多年輕人同身邊人因為自己夢想破滅就好絕望,希望呢首歌帶畀佢哋正面訊息,雖然追夢過程不客易,但提醒大家要有勇氣,同要有犧牲!」

新歌錄到喊

去年衛蘭聲音受損,入到錄音室錄新歌《生涯規劃》時好唔開心:「作為一個歌手唱唔到歌係最辛苦嘅事。」而且她表示特別因為自己鍾意首歌,覺得好感動到自己:「所以好想錄到,但又錄唔到,最終要擺低首歌等今年先再嘗試錄。」但令衛蘭覺得感恩的是現時推新歌時機剛好:「因為依家好多DSE學生面對考試,亦聽聞有《生涯規劃》呢個科目,所以成個時機都好啱!」

面對網上批評 衛蘭:唔識睇中文所以係一件好事

新歌鼓勵大家不要太在意其他人的目光,作為公眾人物,問到衛蘭會否到討論區睇大家留言,又如何面對批評聲音時,她笑指好彩自己唔識睇中文,所以唔知網民講咩:「不過通常太負面嘅嘢一聽就唔會入耳,會揀啲來接受。」

衛蘭歷年歌曲唱出少女心事,為唔少人療情傷,自己又有冇最鍾意邊首歌呢?

如看不到請到YouKu

Hair: Jamie Lee@ HAiR

Make up: Samuel@江中平化妝室

Jacket: Gaelle Paris

Top: MUSIUM DIV. from i.t

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽