【遲到的理由】學生返學遲到 原因竟是「冇 JJ 」
2018年02月09日16:26

相信大家在學時期,都試過上學遲到,為了逃避老師的責罰,大家都會想出不同的藉口解釋,最近有學生遲到後竟然表示遲到原因是「冇 JJ 」,令不少網民感到託異。

日前有網民於 Facebook 專頁「名校 Secrets 」投稿,一本遲到簿記錄著所有遲到學生的資料,其中一名 8 時 5 分到校的學生,竟於遲到原因一欄上寫上「冇 JJ ( 陰莖 ) 」,令不少人感到奇怪,到底「 JJ 」和遲到有何關係呢?

帖文引起不少網民留言,有網民一語道破,指「 JJ 」應該是指「丁丁」 ( 叮叮 ) ,即是電車的別稱,所以這位學生的遲到原因應該是錯過電車班次。有網民笑言這是「港島人」才明白的原因。

網民留言:

「即係電車 Lo 」

「港島人先睇得明」

「點擊以安全移除下體」

「記得以前讀書用過嘅遲到理由都亂寫,比如飛機撞世貿、學校門口有狗屎、地鐵塞車、地鐵爆軚、飛機 delay 之類都有用過....」

「你哋咁都唔明 佢因為走咗去淨身所以遲咗」

「丁丁冇起身,個人都起唔到」

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽