升級編髮教學の調皮春麗頭!
2017年11月11日12:00
0
0

要數上年最hit嘅造型一定係「丸子頭」,簡單又易襯,幾乎個個女仔都會紮呢個頭!但到今年,單個丸子頭已經唔hit啦,而家最Hit嘅係自然版嘅春麗頭!嫌兩個髻太簡單?今次我就教大家升級版嘅調皮風春麗頭,難度都有返咁上下架,大家要多練習啊!

就連Red Velvet嘅Wendy同埋TWICE嘅Sana都有紮春麗頭!

升級版嘅春麗頭就係多咗由下而上紮嘅貼頭三手辮,唔單止令造型更有層次,仲可以收埋啲碎髮添!

首先,要將頭髮分成兩半再紮雙馬尾,咁樣會方便鬢貼頭三手辮!之後就鬆開一邊髮束,並從下而上嘅方式編三手辮,建議呢個步驟彎腰進行,咁樣會更方便!

兩邊同樣做法並再次綁成雙馬尾,接著將馬尾同樣編成三手辮,直至髮尾!

用橡筋束好三手辮,再繞過髮束並夾固,記得多夾數隻髮夾先穩陣!之後再輕輕拉鬆髮髻,打造自然感!

另外一邊同樣做法!建議瀏海及耳垂髮絲再用直髮夾輕輕夾卷,會更好看!

最後將貼頭三手辮都輕輕拉鬆,這樣就完成升級版春麗頭!

綁上頭巾或是夾上金色髮夾都很好看!~

秋天出遊時不妨可以一試這個升級版春麗頭,清爽的髮型也許會令人留下好印象呢!

這篇文章 升級編髮教學の調皮春麗頭! 最早出現於 GIRLTALK 有班女仔

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽