【車位貴過單位?】日出康城天價泊車費 泊 22 日收逾四萬元?
2017年10月12日13:09

香港地少人多,除了住屋成本數一數二外,養車的成本亦是非常高,最近網上流傳一張停車場泊車帳單,費用超過四萬元,令不少人嘩然,直言「仲貴過租間屋」。

有網民於 Facebook 群組「馬路的事討論區」中發文,指一位朋友上月 18 日到將軍澳日出康城緻藍天的的停車場泊車,直至本月 10 日才離開車場,合計停泊費用為 $40,160 元,直言「仲貴過租間屋」。

有不少網民都質疑為何泊車費用會如此高昂,有人計算即使泊足 22 日,以時租 40 元來計算,價錢應為一萬多元,不過有熟悉該停車場的網民指,車主是泊在卸貨區,首 30 分鐘免費後,每 30 分鐘 40 元,「 $80x500 個鐘= $40,000 」。

有本地傳媒事後聯絡到涉事車主,她承認自己把車停泊在車場卸貨區,但未有透露為何會停泊這麼長的時間;港鐵發言人則指事件涉及緻藍天停車場,有關一宗無拍卡出閘個案,客務處了解情況後,已確定無人需要支付該筆費用。

網民留言:

「個車場多謝車主」

「泊爛地都冇咁嬲」

「我住 3 期的,可能佢拍咗卸貨區,頭 30 分鐘免費之後每 30 分鐘 40 蚊 80*500=40000 」

「俾我都係撞閘走算」

「個泊車費分分鐘貴過好多二手車」

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽